Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Varga Judit, a Juditu blog szerzője mutatja meg az olvasók és saját alkotásait.
Nemrég Mézeskalács Szépségversenyt hirdettünk Műhelytitkok Facebook csoportunkban. Most a beérkezett alkotásokból mutatunk Nektek jó néhányat és egy tuti receptet is megosztunk.
Vannak olyanok, akiknek rögtön elsőre sikerül (még a díszítés is) és vannak olyanok, akiknek sok év gyakorlás kell hozzá. De az biztos, hogy maga a mézeskalács sütés remek program, amit gyerekekkel, barátokkal is csinálhatunk, és garantált, hogy a lakás megtelik finom, édeskés, mézes-gyömbéres illattal.
Érdemes hozzá karácsonyi zenét betenni és díszítés közben kortyolgathatunk teát vagy akár forralt bort is.
Lássuk, hogy a csoport tagjai miket küldtek nekünk. Ez az egyik kedvencünk, tipikus példája annak, hogy elsőre is sikerülhet remekmű. Beküldő: Pé Beatrix.
A következő egy ugyancsak mécsessel kombinált, csodaszép mézeskalács alkotás. Beküldő: Táboriné Miseta Judit
Mézeskalácsokból akár „gombok” is készíthetők, amik aztán szabadon felhasználhatók, pl. egy adventi koszorúra fűzve/tűzve őket. Beküldő: Benke-Leposa Zsuzsanna
Rá lehet menni a kifejezetten gyerekes figurákra is, mint pl. az angol animációs rajzfilm Peppa malacára. Annyira jópofák, a gyerekek biztos nagy örömmel díszítették. Beküldő: Dobóné Süli Brigitta
Ugyanilyen jó móka, ha a gyerekek (jelen esetben 3 kisfiú) a saját ovis jeleiket dekorálják különféle módon. Beküldő: Csikós Évi
Sőt, akár mézes ültetőket is lehet kreálni az egész család számára a közös ünnepi ebédhez, vacsorához. Beküldő: Feigl-Hittl Brigitta
Nem árt, ha tudjuk, hogy a mézeskalácsokat sütés előtt és után is lehet dekorálni, de nem mindegy hogyan. A sütés előtti dekorációkhoz használjunk magvakat (szezámmag, chiamag, tökmag, szotyi, kesudió, mogyoró, mandula, stb...), illetve aszalt aprógyümölcsöket (mazsola, áfonya), melyeket a tojással megkent felületre lehet helyezni. Ezek nem fognak megégni sütés során. Erre is mutatunk példákat:
Készítette: Rónai Judit
Készítette: Rónai Erika
Készítette: Pór Dóri
A sütés után díszítendő mézeskalácsoknál bevethetjük a tojáshabot, és a készen kapható dekorációs elemeket, mint pl. a különféle cukorgyöngyöket és színes kontúrozókat. Némelyik ezek közül bírja a sütést, de az esetek nagy részében megolvadnak, szétfolynak, úgyhogy mi inkább a sütés utáni dekorációt javasoljuk.
Végül pedig jöjjön a tuti recept, amit megosztunk Veletek:
Hozzávalók:
25 dkg méz
12 dkg Rama kockamargarin
12 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt gyömbért
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 kiskanál szódabikarbóna
1 tojás
A mézet lassú tűzön keverjük össze a margarinnal és a cukorral. Amíg kicsit hűl, a száraz hozzávalókat egy nagy tálban dolgozzuk össze: lisztet, fűszereket, szódabikarbónát. A langyos keveréket ehhez lehet adagolni és adjuk hozzá a tojást is. Ezután lehet összegyúrni! A tészta akkor lesz jó, ha szépen elválik a kezünktől és a táltól is. Ha ragacsosnak érezzük, akkor liszttel korrigáljunk! Lefedve 2-3 órát kell pihentetni hideg helyen, pl. az erkélyen.
A tésztát enyhén lisztes deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtsuk, ennél vékonyabbra semmiképpen, mert akkor hirtelen megsül és ez is okozhatja azt, hogy később sem fog visszapuhulni… Tetszőleges kiszúró formákkal dolgozzunk.
Amennyiben akasztható dísz készül belőle, vagy szalagra fűzzük, úgy szívószállal nyomjunk lyukat a még nyers tésztába, ez a sütés során majd szűkülni fog.
Formázást követően, helyezzük sütőpapírra egymásról legalább 2 cm távolságra és előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 5-6 perc alatt süssük meg! Nyilván ez függ a sütőtől is, szóval akkor vegyétek ki a mézeskalácsokat, amint a széle egy picit elkezd aranybarnás színűvé válni!
Ezután tányérra pakolhatjuk őket és várjuk meg míg kihűlnek. A fent leírt mennyiségből kb. 150 forma jön ki. A cukormázas díszítéshez tojásfehérjét verjünk kemény habbá, adagoljunk hozzá kb. 10 dkg finomra szitált porcukrot, és alaposan keverjük össze.
TIPP: Tegyetek bele 2-3 csepp citromot attól a máz szebben fog fényleni! Töltsük egy zacskóba (lehet celofán is), aminek a végét többször visszahajtogatva jól lezárunk egy ragasztószalaggal. A zacskó alsó csücskéből egy picit levágva már lehet is díszíteni. Színes máz készítéséhez használjunk pár csepp ételszínezéket.
Örömteli készülődést és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk Nektek!